C.E. ESPARREGUERA
C.E. ESPARREGUERA

Breu historia del futbol a Esparreguera

A Esparreguera, igual com a altres poblacions, l'inici de futbol es remunta al principi del segle XX. Segurament els primers partits de futbol es jugaren a la Colònia Sedó.

Consta que l'any 1916 ja hi havia un important equip de futbol, eren en gran part treballadors de la Colònia, rebia el suport de Martinet Sedó jugador de futbol i fill d'un dels amos.

El camp de les Ulles, on jugaven, era de la seva propietat. Aquest futbol del principi de segle destacava sobretot perquè es jugava per afecció. Aquests equips acostumaven a estar al marge d'un club o d'una federació, ja que aquesta pràctica esportiva no era gaire habitual. La durada dels equips solia ésser curta.

 

El primer camp de futbol de la nostra vila va ésser el de Can Comelles, situat davant de Cal Reganer, d'aquí va agafar el seu nom, l'any 1912. Els primers anys, aquest camp estava sense tancar. Primer s'hi col·loca una tanca de canyes i, posteriorment, l'any 1924 s'inaugurà la fi de les obres de tancament del camp amb una paret de maó. L'entrada per veure aquest partit inaugural va costar 0,50 pessetes per al soci, per al públic en general 1 pesseta i per a les senyores i senyoretes 0,25 pessetes.

Com que no hi havia vestidors, els jugadors o bé es canviaven a casa seva o ho feien a Cal Gras, una casa particular del carrer de Montserrat, el propietari de la qual era una gran aficionat al futbol.

Normalment, els partits es jugaven els diumenges, perquè la gran majoria havia de treballar. Durant els primers anys, als pobles no hi havia campionats oficials, i per tant, sovint s'entretenien jugant partits amistosos amb els pobles veïns.

Ara bé, quan era una diada festiva, com la Festa Major, se celebrava un partit entre el nostre equip i un equip professional.

L'arribada al nostre poble de mossèn Josep Feliu a la meitat dels anys vint fou un esdeveniment important per a alguns dels futurs jugadors de l'equip d'Esparreguera. Mossèn Josep crea el futbol base amb equips infantils de nois que anaven a doctrina.

Mossèn Josep havia estat jugador de futbol i la seva passió per aquest esport el va fer portar al Patronat un porter professional, l'Estruch, perquè ensenyés el futbol base a la quitxalla

En un moment en què hi havia molta eufòria per el futbol, a principis dels anys 30, se'n començaren a formar diferents penyes: La Bosc, Els Tranquils, L'Arotxa Galceran, La Blau Grana... Aquestes penyes no tenien un gran suport financer i els mateixos jugadors finançaven l'equip.

El segon camp de futbol de la vila va ser el del camp de l'Olana. Va tenir una durada curta, des de 1928 fins a l'any 1931. Aquest camp era més petit que el de Can Comelles i tenia pitjors instal·lacions .

Les sabates que es feien servir eren de cuir amb sola de sabata, i s'hi posaven els tacs per arrapar-se millor a la terra del terreny de joc.

Abans de l'inici de la guerra, l'equip d'Esparreguera ja estava federat. Però va ésser sobretot després del 1940 quan els torneigs començaren a organitzar-se de manera mes sistemàtica.

Els socis del club de Esparreguera augmentaven de mica en mica. Quan el camp de l'Olana deixà d'utilitzar-se, perquè no es podia mantenir, Josep Maria de Marimon cedí a un preu simbòlic els terrenys per a un nou camp de futbol.

El camp es construí als terrenys on actualment hi ha el bloc de pisos de color verd (C/ de Barcelona i l'avinguda de Francesc de Marimon). L'any 1931 es va inaugurar. El camp era tancat i s'hi construïren les dutxes i les casetes per a l'equip visitant i per al local.

Després de la guerra, a part dels socis del club, va sorgir un grup de protectors que van permetre crear un equip de categoria, doncs podien fer venir jugadors professionals que cobraven diners.

El camp de la creu va funcionar fins l'any 1967, quan va ser inaugurat oficialment el camp de futbol actual de la zona esportiva.

Durant la primavera de 1982 es van plantar gespa natural per a que en el municipal s'hi entrenés la selecció de Polònia, que disputava el campionat mundial de futbol "España-82". Aquest fet encara és molt recordat en la vila, si bé la gespa no va perdurar més enllà de la disputa del campionat del món.

L'Estiu de 2007, concretament el 9 de juliol, van començar els moviments de terres per a dotar el camp municipal de futbol d'Esparreguera de gespa artificial, obres que varen acabar a primers de setembre del mateix any.

El dia 6 de Desembre de 2007 es va celebrar la inauguració oficial de la nova superfície de joc, en la que participaren veïns del poble, socis del club, jugadors i autoritats, finalitzant la diada amb un partit entre el Centre d'Esports Esparreguera de 1ª Territorial contra l'equip de futbol d' Olesa de Montserrat.

 

Una Curiositat

 

 

El 16 d'Octubre de l'any 1934, l'Esparreguera va disputar un partit contra el F.C.Barcelona al camp de les Corts, el resultat final va se 3-1 favorable als cules. Aquí a la dreta tenim manuscrit de l'alineació convocada per aquell partit. A baix fotografia de la plantilla al camp del Barça.

C.E. ESPARREGUERA

VIA DEL MIL·LENARI (ZONA ESPORTIVA) S/N
08292 ESPARREGUERA
Teléfono: +34 931418823

direccioceesparreguera@gmail.com

 

Horario de oficina lunes 18:00 h. a 20:00 h.

 

INSCRIPCIÓN NUEVA TEMPORADA
INSCRIPCION NUEVA TEMPORADA.pdf
Documento Adobe Acrobat [276.2 KB]

sponsor

Col·laboren:

www.bellaprojecione.com
Ajuntament d'Esparreguera